שמן אתרי למונגרס | Lemongrass Essential Oil

Botanical Name: Cymbopogon flexuosus    |    INCI Name: Cymbopogon Flexuosus Oil    |    CAS Number: 91844-92-7

חלק הצמח: עלים
שיטת הפקה: זיקוק בקיטור
מדינות ייצור בולטות: הודו
מאפיינים: נוזל דליל בצבע צהוב בהיר עד צהוב-חום, בעל ניחוח לימוני-עשבוני
מרכיבי מפתח (ISO 4718:2004):
Geranyl acetate: 0.5% - 6% Geranial: 35% - 47%
6-Methyl-5-hepten-2-one: 0.5% - 2% Neral: 25% – 35%
Limonene: 0% – 5% Geraniol: 1.5% – 8%
למונגרס הוא עשב ממשפחת הדגניים, המתנשא לגובה של כ-60 סנטימטרים עד מטר אחד. קיימים שני זנים המשמשים להפקת שמן אתרי, האחד הוא Cymbopogon citratus, המכונה גם West Indian Lemongrass ונפוץ במדינות אמריקה הלטינית ואפריקה והשני הוא Cymbopogon flexuosus, המכונה גם East Indian Lemongrass או Cochin grass ונפוץ בהודו ובמספר מדינות אסיאתיות שכנות. קיים דמיון רב בין השמנים האתריים של שני הזנים, אך הם אינם זהים. השמן האתרי אותו אנו משווקים הוא של הזן Cymbopogon flexuosus.

הודו נחשבת ליצרנית ויצואנית הגדולה ביותר בעולם של שמן אתרי למונגרס.

השימוש העיקרי והנרחב ביותר שנעשה בשמן למונגרס (ללא קשר לזן הספציפי) הוא כמקור להפקת ציטרל טבעי (Natural Citral), המשמש כחומר גלם מרכזי לתעשיות הכימיה, הבישום והקוסמטיקה הגלובליות. השימוש התעשייתי הגדול ביותר מבחינת נפחים כלכליים בציטרל הוא לסינתזה של ויטמינים (ויטמין A ו-E). הציטרל המופק מלמונגרס משמש כבסיס כימי (חומר מוצא) לייצור תעשייתי של ויטמין A ונגזרות של ויטמין E.

בתעשיית הבישום, שמן למונגרס משמש כמקור לייצור חומרי ריח נגזרים כמו גרניול (Geraniol), נרל (Neral) ו-יונונים (Ionones) – רכיבי ריח בעלי ארומה פרחונית ופירותית. שמן למונגרס משמש גם בצורתו הטבעית כמרכיב בתמציות בושם. שמן הלמונגרס מעניק פתיחה רעננה, ירוקה וחדה המזכירה הדרים, אך עם גוון צמחי עמוק יותר מאשר לימון רגיל. בתחום בשמי היוקרה ניתן למצוא את שמן הלמונגרס בד"כ בבשמי נישה לגברים או יוניסקס, דוגמת L'Eau Bleue d'Issey Pour Homme מבית Issey Miyake, אשר הושק בשנת 2004, Boadicea Nemer מבית Boadicea the Victorious, אשר הושק בשנת 2012 ו-Rain Tea של Louis Vuitton אשר הושק בשנת 2025.
בתחום הקוסמטיקה והטיפוח, שמן אתרי למונגרס משמש בשל שילוב של תכונות אנטי-מיקרוביאליות, ארומה רעננה ופעילות ממריצה לעור. הוא מתאים במיוחד לתכשירים לעור שמן ולעור בעייתי הודות לפעילות האנטי-בקטריאלית (הנובעת בין היתר מריכוז הציטרל הגבוה), כגון תכשירים לניקוי פנים, סבונים, מי פנים ומסיכות המיועדים לוויסות הפרשת חלב (Sebum) וצמצום הופעת פצעונים ונקבוביות חסומות. שמן אתרי למונגרס נפוץ מאד בדאודורנטים ותכשירים אנטי-פרספירנטים המבוססים על רכיבים טבעיים, בזכות יכולת דיכוי החיידקים שלו המסייעת לנטרל את ריח הזיעה, לצד מתן ניחוח הדרים מרענן. בתחום המוצרים לטיפוח השיער והקרקפת, הוא מוסף לשמפו ומרככים המיועדים לקרקפת שומנית, קשקשים או גירויים קלים.

רגולציה:
שמן אתרי למונגרס, בעיקר לאור התכולה הגבוהה של הציטרל, נחשב למגרה פוטנציאלי לעור בריכוזים גבוהים (Skin Sensitizer). עפ"י תקנות התמרוקים של האיחוד האירופי (נכון ל-2026), הן שמן למונגרס והן ציטרל, מוגדרים כאלרגנים אותם חובה לציין ע"ג תווית המוצר המוגמר (מותנה בסוג המוצר ובמינון). בנוסף לציטרל קיימים בשמן זה אלרגנים נוספים, אם כי במינונים נמוכים בהרבה. לגבי California Proposition 65, שמן אתרי למונגרס Cymbopogon flexuosus עשוי להכיל β-Myrcene במינון נמוך (בד"כ ברמה של שרידים), לעומתו, שמן אתרי של הזן Cymbopogon citratus עשוי להכיל עד כ-20% של β-Myrcene, כך שלמוצרים המיועדים לשיווק בקליפורניה, יש לקחת זאת בחשבון.

מקורות:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon_flexuosus
https://salvatorebattaglia.com.au/blogs/mongraphs/lemongrass
https://en.wikipedia.org/wiki/Citral
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5801909

לתשומת לב משתמשי האתר:
אנו עושים את מירב המאמצים על מנת שהמידע המובא באתר זה יהיה אמין ומדוייק. עם זאת, איננו נושאים באחריות לכל נזק אשר עלול להיגרם כתוצאה מהסתמכות על מידע זה.
כל הזכויות שמורות לשיפון קוסמטיקה
וחומרי גלם בע"מ ©
עמוד הבית
קטלוג
איכות והתעדה
צרו קשר