אוֹרֶגַּנוֹ או בשמו העברי אֲזוֹבִית פְּשוּטָה הוא שיח רב-שנתי בגובה 20 עד 80 ס"מ, ממשפחת השפתניים. מקורו באזורי אקלים ממוזג במערב ומזרח אירואסיה ובמזרח התיכון. לאורגנו פרחים בצבע סגלגל ועלים המשמשים כתבלין, הנפוץ מאד במטבח הים-תיכוני ובמיוחד באיטלקי (לתיבול פיצה לדוגמא).

השמן האתרי מופק מהעלים והפרחים. ישנם מספר תתי-זנים של אורגנו, המניבים שמן אתרי מעט שונה אחד מהשני, אך לאקלים, סוג האדמה ועונת השנה יש השפעה משמעותית על הרכב השמן האתרי של האורגנו, אף יותר מההבדל בין הזנים.

מעל 60 תרכובות כימיות שונות זוהו בשמן האורגנו, כאשר העיקריות ביניהן הן הפנולים, קרבקרול ותימול, המהווים ביחד כ-80% מהשמן וגם אחראים לניחוח הפנולי החזק והמובהק שלו. הקרבקרול והתימול הם חומרים אנטיספטיים, אנטיבקטריאליים, אנטי-פיטריתיים ונוגדי חימצון. יש המחשיבים את האורגנו לאנטיספטי החשוב ביותר בארומתרפיה.

ברפואה העממית משמש האורגנו (בחליטה, משחה או הצמח כפי שהוא) לטיפול בזיהומים חידקיים וטפיליים במעיים, זיהומים במערכת הנשימה ובעיות עור שונות. בארומתרפיה משמש שמן האורגנו לטיפול בכאבים ראומטיים, הצטננות ובבעיות עור - אקנה, דרמטיטיס, פסוריאזיס ופטרת.

אזהרות:
שמן האורגנו הוא חומר רב עצמה ויש לעשות בו שימוש זהיר. אין להשתמש בזמן הריון או בתקופת ההנקה. אין להשתמש על עור מגורה או ניזוק. מינון מקסימלי מומלץ בשימוש על העור הוא 1% בשמן נשא (1 טיפה שמן אתרי ב-5 מ"ל שמן נשא).

מקורות:
https://en.wikipedia.org/wiki/Oregano
http://aromatherapybible.com/oregano/
http://www.bara.co.il/sections/support/articles.asp?subjectID=6&articleID=223
Robert Tisserand and Rodney Young, Essential Oil Safety, second edition

לתשומת לב משתמשי האתר:
אנו עושים את מירב המאמצים על מנת שהמידע המובא באתר זה יהיה אמין ומדוייק. עם זאת, מידע זה הינו בגדר דעה והמלצה בלבד ואין לראות בו תחליף למרשם או טיפול רפואי.
כל הזכויות שמורות לשיפון קוסמטיקה
וחומרי גלם בע"מ ©
עמוד הבית
קטלוג
איכות והתעדה
צרו קשר
שמן אתרי אורגנו

מק"ט: OrVul3

שם אנגלי: Oregano

שם בוטני: Origanum vulgare

שיטת הפקה: זיקוק בקיטור של העלים והפרחים

ארץ מקור: קרואטיה/מולדביה/ספרד/יוון